vineri, 30 decembrie 2022

MOBILIZAREA VICTIMELOR

  

Principii generale

 

Indiferent de metoda de mobilizare a pacientului pe care o folosiţi, este important să vă amintiţi de următoarele reguli de mişcare corectă a corpului:

  • Să vă cunoaşteţi propriile limite. Nu încercaţi să ridicaţi o greutate prea mare;
  • Păstraţi-vă echilibrul când mobilizaţi un pacient;
  • Abordaţi o poziţie de echilibru;
  • Ridicaţi şi lăsaţi jos pacientul îndoindu-vă genunchii şi nu spatele. Păstraţi spatele drept şi lăsaţi muşchii picioarelor să facă munca;
  • Incercaţi să ţineţi braţele aproape de corp;
  • Mobilizaţi pacientul cât mai puţin posibil.

O mecanică bună a corpului presupune folosirea muşchilor mari ai picioarelor pentru a ridica un pacient în locul folosirii muşchilor spatelui. Aceasta metoda previne leziuni la nivelul muşchilor mai slabi, ai spatelui în special.

 

Mobilizarea de urgenţă a pacientului se face:

  • Pericol de foc, explozie sau prăbuşirea structurii în care se afla pacientul.
  • Dacă sunt prezente substanţe periculoase.
  • Dacă zona accidentului nu poate fi protejată.
  • Dacă pacientul nu este accesibil.
  • Dacă pacientul se află în stop cardio-respirator şi trebuie mutat pentru a putea începe RCP.

Alte elemente de luat în considerare în privința mobilizării victimei:

  • A nu se agrava starea victimei;
  • Se mobiliează CÂND și CÂT este necesar;
  • Capul victimei se mobiliează ca un întreg;
  • Daca sunt mai multi salvatori, unul din ei va coordona acțiunea (de regulă, cine stă la cap);
  • Înainte de mobilizare se efectuează manevrele de prim-ajutor, cu excepția situației de mediu nesigur;
  • A nu se păși deasupra victimei;
  • Trebuie explicat victimei conștiente sau aparținătorilor manevrele efectuate.


Există cinci metode de mobilizare a pacientului:

 

1. Mobilizarea cu ajutorul hainelor

Cazurile de stop cardio-respirator sunt o excepţie. Pacienţii aflaţi în stop cardio-respirator sunt găsiţi deseori în baie sau în dormitoare mici. Va trebui să apreciaţi dacă este posibilă efectuarea manevrelor de BLS sau ALS în acel spaţiu. Dacă încăperea nu este destul de mare, trebuie să mutaţi pacientul cât mai repede posibil dacă acesta se afla în stop cardio-respirator. Trageţi pacientul aflat în stop cardio-respirator din spaţiu strâmt într-un spaţiu mai mare, astfel încât două persoane să poată efectua manevrele de RCP şi ALS.

2. Mobilizarea cu ajutorul păturilor

Dacă pacientul este dezbrăcat sau este îmbrăcat cu haine care se pot rupe uşor (de exemplu cămaşa de noapte), mobilizaţi pacientul folosind un cearşaf mare, o pătură sau un covor. Aşezaţi pe jos pătura, covorul, cearşaful sau un obiect similar şi rostogoliţi pacientul pe acestea. Trageți pacientul într-o zonă sigură. Mobilizarea cu ajutorul paturilor poate fi folosită pentru a muta un pacient care cântăreşte mai mult decât dumneavoastră.

3. Mobilizarea prin apucare de braţe

Dacă pacientul este pe jos puteţi să vă aşezaţi mâinile pe sub axilele pacientului şi să prindeţi antebraţele acestuia. Mobilizarea prin apucarea de braţe va permite să mutaţi pacientul prin suportarea greutăţii părţii superioare a corpului, în timp ce bazinul şi picioarele sunt trase pe jos. Acest tip de mobilizare poate fi folosit pentru a muta pacienţii grei, oferind o protecţie pentru capul şi gâtul pacientului.

4. Mobilizarea prin metoda “pompierului”

Permite mutarea pacientului mai greu decât dumneavoastră, deoarece nu trebuie să ridicaţi sau să căraţi pacientul. Legaţi mâinile pacientului cu ce aveţi la dispoziţie: o cravată, un bandaj triunghiular, o faşă, având grijă să nu opriţi circulaţia. Apoi aşezaţi-vă jos, sprijinindu-vă pe mâini şi pe genunchi şi încălecaţi pacientul. Treceţi mâinile legate ale pacientului peste gât, îndreptaţi mâinile şi trageţi pacientul pe jos, târându-vă pe mâini şi picioare.

5. Extragerea victimei din autoturismul accidentat

Înainte de a începe degajarea victimei se verifică să nu fie prinse picioarele pacientului de pedale, se desface centura de siguranţă. 

Salvatorul introduce o mână sub braţul victimei şi va menţine capul în ax, iar cealaltă mână se introduce prin spatele victimei, se agaţă de cureaua victimei şi cu mişcări uşoare se încearcă scoaterea ei din autoturism, având permanent grijă de menţinerea capului imobilizat de umărul salvatorului.

Deşi nu există un mod eficient de a scoate victima din autoturism de către o singură persoană fără a cauza mişcare, este important să se prevină orice mişcare în plus a gâtului pacientului.

Odată scoasă din maşină, aşezarea ei pe sol impune de asemenea respectarea anumitor reguli cu foarte mare stricteţe şi anume: capul va fi menţinut în permanenţă în ax.


Degajarea pacientului traumatizat

La locul accidentului, mobilizarea se face doar în scopul prevenirii pericolului iminent care poate să apară. Degajarea victimei se face de persoane bine instruite ştiind faptul că o mobilizare incorect efectuată poate agrava foarte mult situaţia pacientului.


Triajul victimelor 


A. Capacitatea de asigurare a asistenţei medicale e depăşită:

  • se tratează primii cei care au cele mai mari şanse de supravieţuire.
  • cei care necesită timpul cel mai scurt şi personal puţin.

B. Capacitatea nu este depăşită:

  • se tratează primii, cei cu multiple leziuni şi cu funcţii vitale ameninţate.

Următoarele situaţii pot impune degajarea pacientului:

  • pacientul se afla într-o încăpere cu fum sau foc;
  • pacientul se afla într-o maşină instabilă, ce urmează a se răsturna;
  • pacientul se afla într-o maşină cu pericol iminent de explozie.

Dacă un pacient a suferit un traumatism trebuie să suspicionaţi intotdeana o leziune la nivelul capului său coloanei vertebrale.

Gulerele cervicale sunt folosite pentru a preveni mişcarea capului şi a gâtului. Sunt cunoscute mai multe modele de gulere cervicale.

Imobilizarea cervicală la locul accidentului este extrem de importantă în prevenirea pericolelor cauzate de leziunile stabile sau instabile ale coloanei cervicale.



Fixarea gulerului se realizează prin 4 paşi simpli:

  • se măsoară gâtul pacientului;
  • se face selectarea dimensiunii adecvate pentru pacient şi se fixează gulerul la poziţia selectată;
  • se preformeaza gulerul;
  • se aplică gulerul.

Gulerul cervical trebuie aplicat înainte ca pacientul să fie aşezat pe targă.

Dacă victima este găsită culcată pe burtă, examinarea nu se poate face decât după aşezarea lui în decubit dorsal (culcat pe spate). Pentru acest lucru este nevoie de minimum trei persoane. Unul dintre salvatori se aşează la capul victimei, îl v-a pune în ax şi îl v-a imobiliza comandând întreaga operaţiune de întoarcere. Ceilalţi salvatori se vor aşeza lateral de victima, cât mai aproape de ea, ridicând braţul dinspre salvatori în sus, lângă capul victimei. La comanda celui aflat la cap, toţi salvatorii vor efectua întoarcerea în acelaşi timp, menţinând în permanenţă coloana pacientului în ax.


Odată aşezat pe spate, se poate efectua examinarea primară şi secundară a pacientului iar pentru transport se poate folosi targa metalică, de lemn sau vacuum.


Transportul traumatizaţilor pe tărgi

Mobilizarea si transportul victimei pe targi implica un numar de 3-5 persoane, diferite materiale cat si tehnici variate si precise. In cele ce urmeaza voi prezenta cateva variante.

Targa de lemn

Pentru aşezarea pacientului pe targa de lemn se cunosc minimum trei modalităţi:

Una din variante ar fi prin asezarea tărgii lângă victimă, la comanda celui care fixează capul victimei, aceasta se întoarce lateral şi un salvator va împinge targa sub pacient. Pentru a ne ajuta de aceasta metodă este nevoie de minimum patru salvatori. Unul din salvatori se aşează la capul pacientului menţinându-l în ax, ceilalţi trei salvatori se vor aşeza lateral de pacient astfel: un salvator se pozitoneaza în dreptul toracelui aşezând o mâna pe umărul victimei şi cealaltă mâna la nivelul şoldului, al doilea salvator se poziţionează în dreptul soldului aşezând o mâna la nivelul toracelui încrucişând mâna lui cu cea a salvatorului aşezat în dreptul toracelui. Cealaltă mâna o va aşeza pe coapsa victimei. Cel de al treilea salvator se aşează în dreptul picioarelor victimei.

92

Targa metalică (targa lopată)

Are avantajul că este format din două piese ceea ce uşurează foarte mult folosirea sa. Se poate regla lungimea tărgii în funcţie de lungimea victimei.

Elemente componente:

  • Targa lopată telescopică şi pliabilă, construită din tuburi de aluminiu şi lame de aluminiu extrudat;
  •  Set de 3 centuri nylon pentru fixarea pacientului pe targă;
  • Gentuţa pentru centuri.

Pentru a utiliza targa este nevoie de asemenea de minimum trei persoane. Cel care stă la capul victimei şi ţine capul imobilizat v-a conduce operaţiunea. Ceilalţi salvatori vor întoarce victima lateral odată pe partea stângă apoi pe partea dreaptă, astfel încât să se poate poziţiona targa sub pacient.

Targa lopata este folosită pentru mobilizarea traumatizatului în condiţii de siguranţă. Pentru a fixa un pacient pe targa lopată este necesară intervenţia a minimum 3-5 salvatori.

Iniţial se aşează targa lateral de victimă pentru a putea fi fixată la dimensiunea corespunzătoare. Se desface apoi targa în cele două componente, fiecare componentă va fi aşezată de o parte şi de alta a victimei.

93

Targa vacuum

Este poate cea mai optimă varianta de imobilizare ce se recomandă a se folosi pentru transportul pacientului traumatizat. Targa vacuum fiind de fapt o saltea din care se extrage aerul, ea poate fi modelată după forma corpului victimei. Acest lucru asigura o imobilizare suplimentară a coloanei cervicale, nepermiţându-i nici mişcarea de lateralitate mişcare care era totuşi posibilă prin simplă folosire doar a gulerului cervical.

94

Splintul de coloană 

dispozitiv folosit pentru imobilizarea pacienţilor traumatizaţi care sunt în poziţie şezândă. Vesta extractoare sau KED (Kendrick Extrication Device) este instrumentul cel mai potrivit pentru extragerea pacientului şi imobilizarea coloanei vertebrale în situaţii de urgenţă.

Caracteristici:

  • Vesta este rigidă pe verticală şi flexibilă pe orizontală, este construită din vinil dur pe exterior şi este prevăzută cu centuri de imobilizare;
  • Poate fi folosită şi la paciente gravide sau la copii;
  • Realizează imobilizarea şi în cazul fracturilor de şold sau a celor pelviene;
  • Permite aplicarea monitoarelor/defibrilatoarelor şi nu limitează acţiunea pantalonilor antişoc.

Vesta extractoare este folosită în special pentru extragerea victimelor din autoturismele accidentate. După ce un salvator imobilizează coloana cervicală, un alt salvator aşează vesta între pacient şi scaun. Se fixează centurile (culoare la culoare) în jurul toracelui victimei. Se trece apoi la fixarea suplimentară a coloanei cervicale şi se aşază centurile de fixare a frunţii şi a bărbiei. Apoi se trece la fixarea centurilor sub coapsa victimei. Mânerele aşezate în partea laterală a vestei ajuta la extragerea verticală.



Transportul cu ajutorul scaunului

Folosind aceasta metodă, salvatorii utilizează un scaun pentru a suporta greutatea pacientului. Scaunul este folositor pentru transportul pacienților pe scări sau în spații înguste. Un alt avantaj îl constituie faptul că pacientul se poate ține de scaun (și trebuie încurajat să o facă) și acesta se simte mai în siguranță pe scaun. Un salvator va sta în spatele pacientului, se apleacă și prinde scaunul cât mai aproape de partea orizontala.

s

Salvatorul va inclina scaunul pe picioarele din spate astfel încât al doilea salvator să poată prinde scaunul de picioarele din față. Picioarele pacientului trebuie să fie așezate între picioarele scaunului. Când ambii salvatori s-au poziționat, primul salvator va da comanda pentru ridicarea și transportul pacientului.

Transportul efectuat de doi salvatori folosind metoda “scaunului”

Transportul efectuat folosind metoda “scaunului” presupune ca cei doi salvatori să își folosească brațele și corpul pentru a forma un scaun pentru pacient. Cei doi salvatori îngenunchează de-o parte si de alta a pacientului, aproape de bazinul acestuia. Salvatorii ridică pacientul în poziție șezânda și își unesc mâinile în spatele pacientului. Apoi salvatorii își pun o mâna sub genunchii pacientului și se prind de mâini. Daca este posibil, pacientul își pune mâinile în jurul gâtului salvatorilor pentru a asigura un suport in plus. Deși este nevoie de doi salvatori pentru aceasta metoda de transport, nu este necesar nici un fel de echipament.



Asistarea pacientului de către o persoana

Asistarea pacientului de către o persoana poate fi efectuată la pacienții care își pot susține propria greutate. Ajutați pacientul să se ridice. Puneți o mâna a pacientului în jurul gâtului dumneavoastră și prindeți mâna pacientului. Așezați-vă brațul liber în jurul taliei pacientului și ajutați-l să se deplaseze.

a

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu