sâmbătă, 31 decembrie 2022

ANATOMIA, FIZIOLOGIA ŞI AFECŢIUNILE CORPULUI UMAN - PROLOG

PROLOG


Lucrarea de față a fost concepută inițial ca un mic ghid de maxim 100 de pagini care să aducă precizări cu privire la cele mai importante caracteristici ale mașinăriei grozave cum este corpul uman. Conceperea, culegerea informației și editarea propriu-zisă a durat aproximativ 2 ani, timp în care am studiat numeroase cărți de specialitate, teze de doctorat și articole în publicații de profil, totul pentru a oferi o imagine de ansamblu precisă și cuprinzătoare asupra fenomenelor prezentate.

Prezenta lucrare se dorește a fi un punct de plecare către aprofundarea, de către cititor, asupra unor aspecte și teme cu specific medical. Reprezintă o sursă de informație dar se dorește a fi și un creator de impuls în cultivarea studiului ființei umane pe înțelesul tuturor. Adesea, medicina, și implicit ființa umană din punct de vedere medical, a fost considerat un subiect inaccesibil majorității oamenilor prin faptul că este un domeniu foarte specializat. Însă, ce mod mai bun de a pune în practică dictonul socratic: "Cunoaște-te pe tine însuți", dacă nu începem cu ceea ce putem percepe în modul cel mai direct: corpul nostru. Corpul, ființa noastră nu trebuie să fie ceva străin pentru noi, din contra trebuie să cunoaștem aspectele generale ale ființei umane și cum ne raportăm noi ca indivizi în fața noțiunii de "ființa umană".

În prezenta lucrare am insistat asupra unor aspecte ce definește omul ca ființă biologică, pornind de la cele mai mici componente și sfârșind la pleiadă de sisteme și procese cât aspectele funcționale și de relație care fac posibilă existența acestei adevărate uzine: corpul uman.

Sper că vine în ajutorul oamenilor fiindcă este o lucrare despre om, pentru om, făcută de un om cu o pasiune. Lectură plăcută!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu